Nere vid Sveriges sydöstra spets ligger Karlskrona exakt 7h bilväg ifrån Estetikum i Uppsala; en undangömd liten stad som är lätt att missa geografiskt om man inte har som mål att åka hit. Men det är väl värt att ta sig hit, för detta är en riktigt vacker småstad. Vi pratar kullerstenar, en gedigen marin historia som fortfarande genomsyrar staden, små härliga butiker och områden med äldre hus och byggnader – för att inte tala om det faktumet att hela stadskärnan vilar på vattnet.

Karlskrona grundades 1680 för att, som huvudbas för flottan, kunna försvara Sveriges gränser. Några årtionden tidigare hade Blekinge blivit svenskt, och att se till att ha en flottbas i södra delarna av landet underlättade och effektiviserade försvaret, istället för att enbart behöva lita på resurserna i Stockholm.

Örlogsstaden Karlskrona har en välbevarad arkitektur och stadsplan, som gjorde att staden togs upp på Unescos världsarvslista 1998. Utöver en vacker stadskärna och alla marina inslag så är staden också omgiven av många natursköna områden. När du kommer hit på besök finns det något för alla, och staden gör sitt bästa för att fortsätta utvecklas.

På ön Stumholmen kan du besöka Marinmuseum, där det även finns möjlighet att gå på upptäcktsfärd inuti en ubåt, som tagits upp på land. Några steg bort kan du sitta ner för att äta lite i restaurang Kronohäktet, som numera är en del av världsarvet.
Vill du hellre ha lite enklare aktiviteter så finns Dragsö camping precis utanför centrum, där du kan spela minigolf på en bana som utgörs av stadens främsta byggnader och platser. Du kan även promenera vidare ut på ön och få en härlig naturupplevelse med fantastiska vyer över Karlskrona skärgård.

Inne i centrum finns allt från shoppingcentrum till små butiker, härliga caféer och parker med lekplatser för de minsta. Under sommaren anordnas festivaler som får hela staden att dansa och umgås, och nere vid Fisktorget avgår skärgårdsbåtar som tar dig med på vattenburna strövtåg bland Karlskronas öar, kobbar och skär.
Så se till att planera in en resa till Blekinges residensstad – ni kommer inte ångra er!